Radiaţiile electromagnetice se împart în ionizante şi neionizante.
- Prin radiaţii ionizante se înţelege că acestea, în contact cu un atom, pot elibera electroni (ionizare). Pierderea unui electron poate cauza probleme în cazul celulelor vii - de la moartea celulei până la mutaţii genetice. Din cadrul radiaţiilor ionizante fac parte radiaţiile alfa, beta, gama, razele X, neutronii şi razele solare.
- Radiaţiile neionizante reprezintă restul de radiaţii electromagnetice care nu conţin destulă energie pentru a ioniza atomii - radiaţia vizibilă, infraroşu, microunde sau unde radio, etc.
- Radiografia : utilizează ca tehnologie razele X (sau raze Röntgen - după numele celui ce le-a descoperit) . Este cea mai ieftină dintre tehnologii.
- Tomografia : utilizează razele X pentru a obţine o imagine 3-D completă a regiunii vizate din organism. Deşi intensitatea radiaţiilor diferă în funcţie de regiunea scanată, pentru obţinerea unui imagini tri-dimensionale sunt necesare câteva zeci de cadre, ceea ce face din tomografie cea mai iradiantă metodă.
- RMN : este cea mai recentă tehnologie (şi cea mai scumpă) dar care poate furniza un contrast mult mai mare pentru ţesuturile moi, cum ar fi creierul, sistemul muscular sau cardiovascular. NU utilizează radiaţie ionizantă, ci funcţionează pe principiu unui câmp magnetic puternic. Se numeşte rezonanţă magnetică "nucleară" pentru că se referă la proprietăţile cuantice ale nucleului atomic. Pentru cazul unei suspiciuni de hernie de disc aceasta este metoda cea mai recomandată. Este contraindicată în condiţiile prezenţei unor obiecte metalice în organism (pacemaker, implanturi, schije, etc.) deoarece aceste obiecte se pot deplasa rapid sub influenţa câmpului magnetic. De asemenea, procedura este galagioasă iar pentru aparatele închise (deşi am înţeles că ar exista şi aparatură deschisă) nu poate fi aplicată claustrofobilor sau celor (mult) supraponderali. Procedura de scanare durează în jur de 30 de minute, iar pacientul trebuie să stea perfect nemişcat în timpul scanărilor efective (ca şi la tomografie sau radiografie dealtfel).
6 comentarii:
DUPA CAT TIMP SE MAI POATE FACE UN RMN
In principiu nu exista o perioada de timp predefinita de asteptare (asa cum este la radiografie sau tomografie din cauza radiatiilor). Deci teoretic (si practic in cazul urgentelor medicale) se pot face unul dupa altul mai multe rmn-uri.
Pe de alta parte si eu doresc sa mai fac un rmn, dar sunt decis sa mai astept o perioada ca sa vad mai clar cum a evoluat hernia. Dar principalul motiv pentru care nu fac rmn (lunar, spre exemplu pentru a vedea exact cum evoluez) este COSTUL, nimic altceva.
O mica corectie, daca RMN-ul se face doar pentru zona lombara ( eu am hernie de disc L5-S1 ) dureaza doar 10-15 minute.
Bafta.
buna,eu vreau sa stiu unde asi putea sa fac un rmn la coloana,mi s-a descoperit ca am discopatie lombara si nu stiu unde sa merg sa fac un rmn si cat ar costa?
@andrei_roxana24 Nu stiu din ce localitate esti, dar in Bucuresti sunt mai multe locuri. De ex. vezi la Sanador http://www.sanador.ro/ro/preturi-radiologie-imagisitica-medicala (IRM coloana vertebrala...), ar mai fi Medinst, precum si la mai multe spitale. Pretul cred ca este in jur de 400-500 RON dar cu trimitere poate ca exista si o reducere. Daca nu esti din Bucuresti poti sa incerci o cautare pe net dupa "centru imagistica medicala"
RMN S AU CT SE POT FACE LA HIPERDIA,DIN SOS BERCENI NR 10 12,IN INCINTA SPIT BAGDAZAR ARSENIE,CT ADICA TOMOGRAFIA COMPUTERIZATA COSTA 200 RON,IAR RMN 700 RON
Trimiteți un comentariu