28.05.2008

Durerile de spate - câteva generalităţi

Durerile de spate (şi aici mă refer în special la zona lombară) pot avea o multitudine de cauze, hernia de disc fiind numai una dintre ele. Pe net se pot găsi o groază de informaţii referitoare la durerile de spate, dar în continuare voi prezenta noţiunile cu care m-am confruntat personal.

Durerile de spate pot avea originea în muşchi, ligamente, oase ori discuri intervertebrale, dar pot fi de asemenea cauza unei infecţii. De aceea este necesar consultul de specialitate şi analizele de rigoare (în funcţie de afecţiunea suspectată de la analize de sânge până la imagistica medicală).

Durerile date de muşchi sau ligamente sunt cauzate de obicei de ruperea (parţială - a unor fibre) acestora, ceea ce duce la un dezechilibru la nivelul zonei afectate. Muşchii au totuşi capacitate mare de regenerare (având în vedere că sunt puternic vascularizaţi) şi se refac cu un tratament adecvat. Problema survine datorită dezechilibrului creat - presiunea pe coloana vertebrală nu mai este distribuită uniform şi astfel anumite zone sunt predispuse unor afecţiuni mai grave. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul unei poziţii incorecte (la birou) sau a unor deviaţii ale coloanei, cum ar fi scolioza, cifoza sau lordoza. Aici s-ar încadra şi cei cu o rectitudine a coloanei (cazul meu - coloana lombară - unde repercursiunile au putut fi citite în celelalte posturi anterioare).

Referitor la discurile intervertebrale, afecţiunile sunt mai numeroase. Aş vrea să menţionez că pe mine mă tot întreba lumea când spuneam că "- mă doare coloana "... "- adică te dor muşchii, spatele !"... "- NU, COLOANA !" Adică simţeam clar că durerea origina de undeva din "os" nu din muşchi.

Iată o serie de termeni pe care îi veţi întâlni în cazul în care vă confruntaţi cu dureri de spate:
  • Lumbago reprezintă contractura (dureroasă) a muşchilor paravertebrali lombari. Muşchii se contractă ca urmare a iritării nervilor lombari şi nu mai permit mobilitatea trunchiului. Acesta este un semn că ceva nu este în regulă la nivelul zonei lombare şi nu ar trebui forţat (sfatul meu - eu am forţat până am ajuns "lemn" de drept).
  • Boala degenerativă a discului intervertebral - discurile intervertebrale (care sunt ţesuturi moi, compresibile, responsabile pentru amortizarea şocurilor - voi reveni...poate...cu detalii când voi vorbi despre hernia de disc) îşi modifică structura (consistenţa, elasticitatea) odată cu înaintarea în vârstă (dar şi datorită unei presiuni distribuită neuniform - coloană deviată). Degenerarea discurilo intervertebrale poate duce la osteoartrită, stenoza (îngustarea) canalului spinal sau la hernie de disc.
  • Discopatie lombară - denumire generică pentru boli ale discurilor intervertebrale lombare.
  • Artrita reprezintă inflamarea unui articulaţii. Prin osteoartrită se înţelege de obicei inflamarea articulaţiei care cuprinde şi partea osoasă din jur, datorită uzurii cartilajelor. Poate avea mai multe cauze, printre care se pot număra cele chimice (odată cu vârsta), mecanice sau infecţioase.
  • Stenoza canalului spinal - presupune (cum spune şi numele) îngustarea canalului vertebral. În cazul zonei lombare poate duce la dureri (sciatica), deficit motor, amorţeli ale membrelor inferioare şi nu numai. Cauzele sunt diverse, de la vârstă până la deviaţii ale coloanei.
  • Sciatica reprezintă durerea care radiază de-a lungul nervului sciatic (nervul care porneşte din zona lombară şi se ramifică în membrele inferioare). Poate fi cauzată de o compresie şi/sau inflamare a rădăcinii nervului sciatic (cum este cazul herniei de disc) şi mai rar de o compresie osoasă (luxaţii, fracturi)

Niciun comentariu: